Laukiniska Logo V02

Laukinių augalų rauginimas

Rauginimas nuo seno buvo svarbus derliaus išsaugojimo būdas, nes laikomos raugintos daržovės bei miško dovanos ne tik išsaugo per vasarą sukauptas naudingas medžiagas, bet kai kurių jose net padaugėja. O viduržiemį, kuomet kūnas ir širdis išsiilgsta vasaros gyvybės, skonių ir kvapų, dėkoju sau už kiekvieną tokį vasarą paruoštą stiklainėlį 🌿

Pagrindiniai rauginimo principai:

  • Rauginimui pakanka norimos žaliavos, švaraus vandens ir kuo mažiau apdorotos druskos;
  • 1l vandens tirpinu 25g druskos;
  • Skysčio turi būti tiek, kad daržovės ar augalai būtų visiškai apsemti;
  • Rauginimui puikiai tiks sterilus stiklainis, tik palikite viršuje apie 5cm vietos rūgimo metu išsiskiriančioms dujoms;

Šiandien į stiklainį dėjau praeitąmet atrastą derinį – gerai ūgtelėjusius garšvų kotelius, jaunus eglių ūgliukus, kelias citrinos skilteles, jaunas beržo šakeles (jose esančios rauginės medžiagos dar labiau pagyvina raugimo procesą), česnako ir garšvų žiedus. Viską užpyliau sūrimu, palikau 3-5 dienas šiltoje vietoje, o vėliau dėja į rūsį ar šaldytuvą – vėsiai ir tamsiai ✨

Taip rauginti galite bandyti beveik viską, vieni rauginiai gaunasi gardūs, traškūs, kiti visai nesigauna :)) bet tik bandydami, ieškodami ir susipažindami su mus supančia gyvaja gamta – sužinosime!

Klausymai – atsakymai

Apie laukinių augalų rauginimą

Geriausia naudoti šaltinio vandenį, o jei galimybės gauti tokio vandens neturite, iš krano tekantį vandenį užvirinkite ir atvėsinkite, jog dingtų jame esantis chloras.

Geriausia naudoti kuo mažiau apdorotą druską (pvz. akmens) ir, svarbiausia, jog druska būtų be jodo – ilgainiui jis suminkština rūstančias daržoves.

Į šį klausimą geriausia atsakyti jums patiems bandant, eksperimentuojant ir ragaujant raugiamas daržoves! Vienos daržovės bei augalai labiau suminkštėja, kitos mažiau, vieni labiau pakeičia skonį, kiti mažiau, tai priklauso ir nuo raugimo sąlygų, ir nuo pasirinktų daržovių, augalų.

Kuomet pavasaris ir vasara yra gausūs šviežių vaisių, augalų bei daržovių, geriausia naudoti juos, į mitybą kelissyk per savaitę įtraukiant mažai raugintus augalus. O raugintas gėrybes pasilikite žiemai, rudeniui, kuomet šviežių daržovių mažiau, o žarnynui reikia pagalbos palaikyti sveiką mikroflorą.